Ерих Нойман, биография на най-блестящия ученик на Юнг

Ерих Нойман, биография на най-блестящия ученик на Юнг / психология

Ерих Нойман е психоаналитик от немски произход, който с времето става най-видният ученик на Карл Юнг.. Въпреки че в някои точки той се отклонява от класическите постулати на Юнг, той е основно продължение на неговите тези, някои от които той разширява и задълбочава..

Един от най-забележителните аспекти на биографията на Ерих Нойман е, че е бил пред другите теоретици, във връзка с концепцията и значението на фигурата на майката в процеса на развитие на индивидите. По негово време фигурата на бащата заемаше центъра на интереса на юнгианските и фройдистките психоаналитици.

... "Всяка жена е, както всяка утроба, първичната корема на Великата Майка, откъдето произхожда всичко, коремът на несъзнаваното. Тя заплашва егото с опасността от самоунищожение, от загуба на себе си, с други думи, със смърт и кастрация".

-Ерих Нюман-

Ерих Нюман е оставил ценна работа, в която съчетава някои от постулатите на Фройд с по-голямата част от теорията на Юнг. Фройд е взел принос от психологията на себе си и ги е свързал с юнгианската страна, която подхожда към всички тези феномени към колективното безсъзнание и към митологията..

Ерих Нюман и методът на усилване

Ерих Нюман е роден в Берлин на 23 януари 1905 г. Тогава той ще стане израелски гражданин. Той идва от председателстващото еврейско семейство. Учи медицина и философия, области, които някога го доближаваха до постулатите на Карл Юнг. Скоро той стана част от близкия кръг на този велик психоаналитик.

В своите творби Нойман строго прилага метода на усилване, предложен от психологията аналитичен Юнг. Това е свързано с процеса, чрез който несъзнаваните или аниричните образи са свързани с универсални символи, присъстващи в митологията, религията, мистиката и т.н. Това означава, че индивидуалното несъзнателно съдържание трябва да бъде свързано с тези универсални референти, така че те да могат да бъдат тълкувани правилно.

С други думи, процеса на анализ на индивид търси присъствието на универсално съдържание, в този конкретен човек. Това ви позволява да интерпретирате симптомите си. За Нюман централната референция на тези универсални съдържания е митологията. Дотолкова, че Юнг сам признава, че работата на неговия ученик е много по-широка от неговата, в този конкретен аспект.

Великата Майка

Името на Ерих Нюман придоби известност особено за един от големите му приноси: комплексът на Великата Майка. Той започва от идеята, че във всички култури има мит, свързан с великата богиня майка, често представена като Майка Земя. Тези богини са дори преди появата на мъжките богове.

Нюман описва Великата майка като архетип. Съответства на размерите на женската и се конфигурира по три начина: добрата майка, лошата майка и комбинацията от двете. Тези конфигурации от своя страна съответстват на добрата майка, ужасната майка и великата майка. Първият има положителни елементи на мъжкото и женското; вторите отрицателни елементи на двата полюса; и третият положителен и отрицателен елемент на двата жанра.

Важното в тази концепция е, че тя дава на женската основа основна роля в човешката психика. Това е забележително за времето, когато центърът на интереса беше Едиповият комплекс и завистта на пениса. Дори и в самия Юнг надделя мъжкото виждане за психичното развитие.

Кръгът на Еранос

Ерих Нюман е бил част от Círculo de Eranos, мултидисциплинарна организация. В нея се срещат изключителни интелектуалци, веднъж годишно. Всяка среща продължи осем дни, през които те живееха заедно и представяха подходите си около тема, в атмосфера на приятелство.

Всеки един от подаръците се отнасяше към някаква тематика, с изтичане на два часа. След това останалите представиха своите оценки пред нея, в това, което те наричаха "банкет на идеи".. Те не възнамеряват да се съгласят, а да създадат един вид многоцветен калейдоскоп, в който всички перспективи са имали място.

Нюман е един от най-влиятелните членове на Ерановия кръг. Почти всички техни подходи преминаха през прожекцията на тези презентации и колективни дискусии. Последните години от живота му бяха прекарани в Тел Авив, където той почина на 5 ноември 1960 г. Най-известните му творби са Произходът и историята на съзнанието, Великата Майка Феноменология на женските творения на несъзнаваното и Дълбока психология и нова етика: нова оценка на човешкото поведение в светлината на съвременната психология.

Архетипи и Юнг: личността на нашия подсъзнателен ум Архетипите и Юнг съставляват едно от най-интересните наследства на аналитичната психология, където можем да задълбочим още повече в колективното безсъзнание. Прочетете повече "