.

Фрида Фром-Райхман, един от основателите на Института ‘Уилям Алансън Уайт

Немският психиатър Фрида Фром-Райхман е съвременник на Зигмунд Фройд. Тя емигрира в САЩ през Втората световна война. Фрида Фром е родена  в  Карлсруе на 23 октомври 1889 г.  Израства в ортодоксално еврейско  семейство от сред

Фрида Фром-Райхман, един от основателите на Института ‘Уилям Алансън Уайт
style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;" id="internal-source-marker_0.0692299306888321">Немският психиатър Фрида Фром-Райхман е съвременник на Зигмунд Фройд. Тя емигрира в САЩ през Втората световна война.

Фрида Фром е родена  в  Карлсруе на 23 октомври 1889 г.  Израства в ортодоксално еврейско  семейство от средната класа. Поради това, че бащата няма синове,  на Фрида са дадени привилегии, които не са позволени на други ортодоксални еврейски жени. Баща й я окуражава да стане лекар.

Тя отива в медицинско училище в Кьонигсберг  през 1908. Завършва психиатричната си специализация през 1911 г. По време на Първата световна война  отваря клиника за лечение на мозъчни  наранявания на немски войници. Когато Хитлер идва на власт в Германия и евреите биват преследвани, Фрида се мести във Франция, а по-късно и в САЩ, където нейният съпруг Ерих Фром,   от когото тя е била дълго разделена, й  намира работа като психиатър в Чеснът Лодж, клиника за душевно болни в Мериленд.

Нейния най-известен пациент е Джоан Гриинбърг, която пише измислена автобиография за времето на престоя си в клиниката озаглавена "Никога не съм ти обещавала градина от рози". Друг известен неин клиент е Роло Мей.

Ерих  Фром и Клара Томпсън, заедно с Хари Стек Съливан, Фром-Райхман, Дейвид Риъх и Джанет Риъх  са основателите на Института ‘Уилям Алансън Уайт’ , прочут психоаналитичен институт в Ню Йорк.

Фрида Фром умира на 28 април 1957 година в Роквил, САЩ.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...